Fastigheten Uttern 65+

Vad händer på Uttern 65+

Uttern 65+ är vårt boende där du som är 65 år eller äldre är välkommen att bo. Man bor och sköter sig själv i sin lägenhet och vill man ha sällskap kan man gå till samlingslokalen ”Mötesplatsen” där man ofta träffar på någon annan granne. På Uttern 65+ finns Sonja som anordnar aktiviteter för de som bor i huset och alltid ser till att det finns något gott till fikat. Vårt måtto med Uttern 65+ är att ingen ska behöva känna sig ensam – här finns oftast någon att umgås, fika eller bara prata med.

En del aktiviteter är stående varje vecka och en del görs efter Sonjas eget initiativ eller via förslag från BoRådet som består av några av hyresgästerna.

Hyresgästerna har själva tagit initiativ till att starta en kör som tränar ihop och som sjunger sånger vid en del gemensamma sammankomster.

Olika aktiviteter som gjorts på Uttern 65+ är:

Midsommar

Midsommarfirandet 2024 på Uttern 65+ inleddes någon dag före själva midsommarafton. På Brunnsgårdens restaurang åt vi en god, somrig sillbuffé och såklart jordgubbstårta till kaffet. Underhållningen stod fantastiska Composition of Tones för – en härlig musikalisk mix med stor spelglädje!

Glad sommar önskar Uttern 65+.

Stenlunden

Aprilresa till Stenlundens Hantverksbageri med både Uttern 65+ och nystartade Björnen 65+.

Lunchen bestod av en mustig gulaschsoppa, foccaciabröd och en mandelbakelse till kaffet. Bageriets ägare Caroline Davidsson berättade om sin livsresa och sin vision kring samspel människa och natur. En trevlig resa med god mat, gemenskap och glädje.

Vårfest

Även om temperaturen ute inte precis kan kallas vårlig firades våren inomhus på Uttern 65+ med värme, glädje och musik. Torsdag 11 april gick kalaset av stapeln. 

Landgång, glassbakelse och trubadur Krister Kinhult – med detta välkomnar vi våren.

Blommor

Dagens aktivitet på Uttern 65+ var Carina Svensson; tidigare Janssons blommor som kom till oss och visade fantastiska arrangemang att göra av vårens blommor.

Blommorna lottades ut bland de 30 personer som för dagen samlats på Mötesplatsen. Ägg- och sillmacka samt hembakt kaka ingick också såklart.

Trevligt och uppskattat i väntan på våren.

Ryssby

Årets första bussutflykt gick till Ryssbygymnasiet. 40 personer från Uttern 65+  kunde avnjuta en enastående god 3- rätters middag. Högklassig mat och service. Mat och resa finansieras av Ingvar Kamprads Stiftelse.

Pizzalunch

2024 års första aktivitet på Uttern 65+ blev en pizzalunch. Vår fantastiska aktivitetsvärdinna Sonja hade fixat hemmagjord pizza med skinka och ananas, pizzasallad, kaffe och marängbakelse till dessert. Nästan 30 personer hade en trevlig lunch tillsammans denna torsdag i slutet av januari.

Julbord

Vi på Uttern 65+ inledde årets julfirande med ett gott julbord på Brunnsgården på Anders-dagen, den 30 november. Det braskade när vi gav oss iväg så det kanske dessvärre slaskar på julafton – det återstår att se. God mat och stämningsfull underhållning av Composition of Tones. En mycket fin kväll. 

Brunch

Novembermys på Uttern 65+. Att äta brunch tillsammans – helt vanliga, enkla maträtter men så gott och trevligt när man äter tillsammans. Över potatisgratäng och köttbullar kan det hända att man upptäcker att man har gemensamma bekanta från förr.

Utflykt till IKEA museum

En solig men blåsig torsdag åkte ett 35-tal 65plussare till IKEA museum i Älmhult från Uttern 65+. Besöket inleddes med god köttbullelunch, därefter en guidad tur genom muséet och innan färden gick hemåt fick vi kaffe med paj. Resan bekostades helt av Kampradstiftelsen.

Kanelbullens dag

Denna onsdag med aning av höst i luften firade vi Kanelbullens dag på Uttern 65+. 

Till vår goa fika hade vi önskemusik och låtarna som spelades var allt från Tommy Körberg, Dolly Parton till ABBA, Queen och Lasse Stefanz.

Våffelcafé

Solig sensommareftermiddag med våffelcafé på Uttern 65+. Njutbart i solen, under ett parasoll eller inomhus. Det smakar gott med våffla, grädde o sylt samt lite småprat med grannarna. 

Midsommarfirande

Traditionellt med sill, potatis o jordgubbstårta. Lekar och underhållning av Utterkören.

Besök på Minivärlden

Ett glatt gäng från Uttern 65+ har besökt Minivärlden.

Med buss färdades vi till lokalerna på Helsingborgsvägen 9 där vi blev guidade och fick se alla miniatyrer som de ideella krafterna skapat. Även Bent Schultzes modelljärnväg som egentligen är grunden till Minivärlden. Resan finansierades av Ingvar Kamprads stiftelse.

Semlor och pizzakväll

Såklart firades fettisdagen på Uttern 65+ med goda semlor. Solsken ute och inne denna härliga tisdag och alla lät sig väl smaka.

På torsdagen i samma vecka var det dags för en pizzakväll med trubadur, glädje och gemenskap. 

Alla hjärtans dag

Denna tisdag den 14 februari firades Alla Hjärtans Dag på Uttern 65+ med brunch. 

Ägg, sill, goda pålägg, gott bröd, potatisgratäng, köttbullar och avslutningsvis kaffe o prinsesswiener. Alla lät sig väl smaka och fick en stunds mysig samvaro. 

Workshop

Alltid roligt när våra hyresgäster håller i en aktivitet!

Vår egen hyresgäst Monica Exenberger höll grundläggande utbildning i hur man skickar och tar emot sms/mms. Det lärdes även ut hur man laddar ner appar och googlar. Hög stämning runt bordet. Vi konstaterade att övning ger färdighet. 

Besök av kostchef

Onsdagen den 25 januari hade vi besök av Mariana Axelsson, kostchef Ljungby kommun och Matilda Malm, bitr. kostchef.

De höll ett mycket intressant föredrag om kostens betydelse för att man ska leva så gott som möjligt fram på äldre dar. Liten minisemla, kaffe och frågestund avrundade programmet. 

Lucia

Lucia 2022 firades på Uttern 65+ med ett lite annorlunda Luciatåg. Manlig Lucia med sina tärnor – det var vår Utterkör som framförde ett program där vi fick höra traditionella sånger och diktläsning.

Saffransbullar, pepparkakor och kaffe hörde såklart till.

Gemenskap och värme genomsyrade Mötesplatsen denna Luciatisdag.

Höstfest

Onsdagen den 26 oktober gick årets Höstfest av stapeln på Uttern 65+.

Borden var dukade med hösttema, vi åt köttbullemacka och äppelkaka med vaniljsås.
Underhållningen stod vår egen Utterkör för samt Ljungbyhistorikern Krister Ljungberg – allt var mycket uppskattat.

Polisbesök

Tisdagen den 25 oktober hade vi besök av kommunpolis Hans Sjöberg här på Uttern 65+.

Vi fick en timmes bra, nyttig och mycket viktig information om hur vi kan skydda oss mot brott. Hur brotten mot framförallt äldre förändrats samt hur skickliga bedragarna kan vara.

Vi fick till oss exempel på bedragarnas olika tillvägagångssätt och vad som kan vara bra att tänka på.

Fikastunder

Nedan finns lite bilder från fikastunder i Mötesplatsen, bland annat firades kanelbullensdag med goda bullar.

Första onsdagen varje månad har vårt våffelcafé på Uttern 65+ öppet på eftermiddagen. Det är mycket uppskattat och välbesökt. Om någon hyresgäst har besök är även besökande välkommen!

Sittgympa

En gång i veckan håller Sonja i sittjympa för de som vill vara med. Du jobbar på i ditt eget tempo och stämningen är hög.

Bild på medarbetare